آموزشی, نقد و بررسی

تفاوت سروو موتور با استپر موتور و الکتروموتور

تفاوت سروو موتور با استپر موتور و الکتروموتور

 تابه‌حال به این فکر کرده‌اید که چگونه یک خودرو کنترل می‌شود یا چگونه ماشین‌های برش، فلزات را تراش می‌دهند یا چگونه موشک‌ها پرواز می‌کنند؟ تمام این کارها به‌وسیله‌ی موتورها انجام می‌شود. در دنیای تکنولوژی، موتورها نقش به‌شدت مهمی در صنایع مختلف دارند. دو نوع از موتورهای پرکاربرد، سروو موتور و استپر موتور هستند. این موتورها کنترل دقیقی روی حرکت دستگاه‌های مکانیکی دارند، اما بر اساس اصول متفاوتی عمل می‌کنند و ویژگی‌های متمایزی دارند. برای شروع ابتدا با اصول کار موتورها آشنا می‌شویم و سپس به بررسی تفاوت سروو موتور با استپر موتور می‌پردازیم تا بر اساس کاربرد موردنیاز، برای خرید آگاهانه تصمیم‌گیری کنید.

استپر موتور چیست؟

استپر موتور یا موتور پله‌ای (Stepper Motor) یکی از انواع قدیمی موتور است که امروزه هم کاربرد زیادی دارد. جریان برقی که از استپر موتورها عبور می‌کند به یک‌سری سیم‌پیچ برخورد کرده و می‌توانند سریع روشن و خاموش شوند. این ویژگی به استپر موتورها اجازه می‌دهد تا توانایی کار مقطعی را داشته باشند. هر دور موتور به تعدادی استپ یا پله تقسیم می‌شود و برای راه‌اندازی موتور در هر مرحله، پالس جداگانه به مرکز موتور ارسال خواهد شد.

سروو موتور چیست؟

سروو موتور (Servomotor) ساختار پیچیده‌ای دارد و برای کنترل دقیق حرکت و موقعیت کاربرد دارد. در سروو موتور از سیگنال کنترل مانند انکودر استفاده می‌شود که می‌تواند به طور دقیق تغییر سرعت را انجام دهد. تفاوت سروو موتور با الکتروموتور در نوع کنترل آن‌هاست. سروو موتور با استفاده از بازخورد مکانیکی یا الکتریکی (مثل انکودر) می‌تواند کنترل دقیق سرعت، زاویه، شتاب و قدرت را داشته باشد اما الکتروموتورها باید به طور مستقیم و توسط سیگنال الکتریکی کنترل شوند.

تفاوت سروو موتور با الکتروموتور

تفاوت سروو موتور با استپر موتور

در حالی که موتورها برای هدف یکسان یعنی تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی ساخته شدند، اما تفاوت‌های زیادی در ساخت، عملکرد و کاربرد دارند. در ادامه به بررسی تفاوت سروو موتور با الکتروموتور خواهیم پرداخت.

سرعت و گشتاور

 استپر موتور، گشتاور خروجی ثابتی را در سرعت‌های پایین تا متوسط دارد، اگر نیاز به تعیین موقعیت و عملکرد با سرعت پایین دارید، استپر موتورها گزینه‌ی مناسبی هستند. همچنین می‌توانند گشتاور در سرعت صفر را نگه دارند. یک استپر موتور معمولی حداکثر با سرعت 2000 دور در دقیقه کار می‌کند. تفاوت سروو موتور با استپر موتور در این است که سروو موتورها در سرعت و گشتاور بالاتری کار می‌کنند. سروو موتور به دلیل وجود انکودر در سرعت‌های بالا و پایین عملکرد ثابت و خوبی دارد. حداکثر سرعت یک سروو موتور بسته به طراحی متفاوت است؛ اما برخی از مدل‌ها می‌توانند به‌سرعت 5000 دور در دقیقه برسند. بنابراین اگر نیاز به دقت و سرعت بالا دارید، سروو موتور بهترین انتخاب است.

طراحی داخلی

 تفاوت سروو موتور با استپر موتور در وجود انکودر است. سروو موتورها دارای انکودر هستند. انکودر پالس‌شمار الکتریکی است و ساختار بازخوردی یا فیدبکی دارد. انکودرها یک سیستم قطبش‌گر دارند و تعداد پالس‌ها، اطلاعات موقعیت و سرعت را به واحد کنترلی ارسال می‌کنند. این بازخورد به کنترل دقیق موقعیت، حرکت و سرعت سروو موتور کمک می‌کند. از طرفی با وجود انکودر نیازی به نصب سنسور نخواهد بود. اما استپر موتورها، انکودر ندارند و بر اساس الکترومغناطیس کار می‌کنند. برای کنترل موقعیت یا سیستم حرکتی، ساختار بازخورد ندارند. دور موتور گام‌به‌گام و توسط استپ یا پله‌ها مشخص می‌شود و هر استپ معادل با یک زاویه خاص است. استپر موتورها محدودیت‌هایی دارند. به‌عنوان‌مثال اگر یک استپر موتور به دلیل نیروهای خارجی، بعضی از مراحل را از دست بدهد، استپر موتور نمی‌تواند خطا را شناسایی و تصحیح کند و به طور بالقوه منجر به کاهش دقت و عملکرد می‌شود؛ بنابراین اگر به‌دقت بالایی نیاز دارید پیشنهاد ما انتخاب سروو موتور دلتا است؛ زیرا به‌راحتی و به کمک انکودر خطا را شناسایی و تصحیح می‌کنند.

سرعت و قدرت

یکی دیگر از تفاوت‌های سروو موتور با استپر موتور در سرعت و قدرت است. سروو موتورها عموماً قدرت و سرعت بیشتری نسبت به استپر موتورها دارند. اگر نیاز به حرکت زیاد و قدرت بالایی دارید. بهترین گزینه برای شما هستند.

قابلیت حرکت پیوسته

سروو موتور قابلیت حرکت پیوسته دارد، به این معنی که می‌تواند به طور استمراری و بدون قطعی در زوایا و موقعیت‌های مختلف حرکت کند. در حالی که استپر موتورها حرکت را به صورت گام‌به‌گام انجام می‌دهند، حرکت پیوسته ندارند و هر گام معادل با یک زاویه خاص است.

نویز صدا

صدای زیاد موتور می‌تواند آلودگی صوتی ایجاد کند. تفاوت سروو موتور با الکتروموتور در این است که سروو موتور، نویز زیادی تولید نمی‌کند، در حالی که الکتروموتورها سروصدای زیادی ایجاد می‌کنند.

مصرف برق

سروو موتورها به توان نسبتاً کمتری نیاز دارند در حالی که استپر موتورها مصرف برق بیشتری دارند.

کاربرد

تفاوت سروو موتور با استپر موتور در کاربرد این دو موتور نیز هست. استپر موتورها به دلیل سرعت کم، شتاب کم، دقت پایین و چرخش گام‌به‌گام برای سیستم‌هایی که نیاز به‌دقت بالایی ندارند مناسب هستند. مثلاً در پرینتر سه‌بعدی و یا صنعت روباتیک کاربرد زیادی دارند. درحالی‌که سروو موتورها به دلیل وجود انکودر و سیستم کنترل، سرعت بالایی دارند و می‌توانند در اتوماسیون صنعتی دلتا، صنعت پزشکی، بیوتکنولوژی، خودروسازی، امنیتی و… مورداستفاده قرار بگیرند.

هزینه

هزینه یکی دیگر از عوامل مهمی است که هنگام انتخاب بین استپر موتور و سروو موتور باید در نظر گرفته شود. استپر موتورها طراحی ساده‌تری داشته و به قطعات کمتری نیاز دارند، از طرفی انکودر ندارند و در ساخت آن‌ها از آهنربای ارزان استفاده می‌شود و به‌ندرت گیربکس دارند؛ در نتیجه به نسبت کیفیت، قیمت کمتری در مقایسه با سروو موتور دارند. بااین‌حال، اگر نیاز به‌دقت بالا و کنترل حرکت پیشرفته دارید، هزینه اضافی سروو موتور کاملاً قابل‌توجیه است.

نتیجه‌گیری تفاوت سروو موتور با الکتروموتور

از تفاوت سروو موتور با استپر موتور می‌توان نتیجه گرفت که سروو موتور نسبت به استپر موتور کارآمدتر است و می‌توانند تمامی نیازهای شما را برآورده کند. جهت استعلام قیمت و خرید سروو موتور دلتا با شماره 02133113449 در تماس باشید. فروشگاه تجهیزات اتوماسیون صنعتی دلتا و نمایندگی دلتا در لاله زار است و انواع تجهیزات برق صنعتی را تأمین می‌کند.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *